optymalizacja
michal: zbadaj, który z prostopadłoscianow o podstawie kwadratowej i danym polu całkowitym S ma
najwieksza objetosc
V=a2*H
S=2a2+4aH
H=S−2a24a
V=a2*S−2a24a
V=1/4(Sa−2a3)
V=1/4Sa−1/2a3
V(a)=1/4Sa−1/2a3
V'(a)= 1/4S−3/2a2
V'(a)=0 ,warunek konieczny
1/4S=3/2a2
czy dobrze to robie? obliczyc a teraz?
20 lis 14:32
J:
..dobrze ... teraz tylko policz "a" ...
20 lis 14:37
michal: a=√S/6 i tyle?
20 lis 14:39
michal: i obilczam jeszcze H
20 lis 14:39
J:
... a po Ci H .......?
20 lis 14:41
michal: rzeczywiscie nie trzeba, czyli wszytskto dobrze?
20 lis 14:44
J:
20 lis 14:45
michal: super, dzieki
20 lis 14:45