Rozwiąż równania
Bartek: Rozwiąz równania:
a)(5x−1) (x +9) (2x+6) = 0
b) 3x3=−5x2
c) 2x3+250=0
d) x−1 :x jest to ułamek= x : x−2 jest to ułamek
e) x:−1 jest to ułamek = −5 : x+2 jes to ułamek
20 lis 13:28
J:
a) jak sądzisz ..?
20 lis 13:30
Krystek: a) 5x−1=0 lub x+9=0 lub 2x+6=0
b)x
2(3x+5)=0⇔...
c)x
3+125=0 zastosuj wzór a
3+b
3=....
| | x−1 | |
d) |
| =x ustal dziedzinę i pomnóż przez x |
| | x | |
20 lis 13:32
KrzysztofŁ: d) Czy to takie równanie: x − 1x = x x−2 ? Pomnóż obustronnie przez x * (x − 2)
x2−2x−x+2 = x2 x ≠ 0 i x ≠ 2
−3x = −2
x = 23
23 lis 01:43