Prawdopodobieństwo POMOCY
zoskaa18: Dwukrotnie rzucamy czworościanem foremnym w ktorym ściany sa ponumerowane od 1 do 4.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że:
a)w pierwszym rzucie wyrzucono liczbę parzystą.
20 lis 13:07
Krystek: parzyste to :A={2,4} i teraz def prawdopodobieństwa
20 lis 13:34
zoskaa18: no tak ale rzucamy 2 razy czyli mozliwości jest 8 tak?
bo moze byc
A= {2i1, 2i2, 2i3, 2i4, 4i1, 4i2,4i3,4i4} ja tak rozumiem to zadanie bo dla liczby 2 sa cztery
mozliwości i dla liczby 4 tez cztery możliwości , a z tego co ty mi napisałeś to jest ich
tylko 2
20 lis 14:12
20 lis 14:16
zoskaa18: I identycznie mi wyszło tylko chciałam sprawdzić czy dobrze myśle Dziękuje bardzo
20 lis 14:21
PW: zoskaa, ale nie pisz takich rzeczy:
A= {2i1, 2i2, 2i3, 2i4, 4i1, 4i2,4i3,4i4}.
Co to ma znaczyć? to "literackie i", czy jednostka urojona, czy coś jeszcze innego?
Nie wolno spieszyć się do podania wyniku liczbowego kosztem niechlujnego albo żadnego opisu (na
egzaminie może być bolesne rozczarowanie − "wyszło mi", a nie dostałam pełnej liczby punktów).
Zdarzeniami elementarnymi są tu uporządkowane pary liczb − i od tego trzeba zacząć opis
rozwiązania, od zbudowania modelu matematycznego:
Ω = {(a, b): a, b∊{1,2,3,4}}.
Zbiór A może być zatem opisany tylko jako podzbiór Ω, a więc jakiś zbiór par.
20 lis 18:03