Objętość ostrosłupa HARD
DoDo: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny którego przeciwprostokątna ma długość 6 a kąt
ostry jest równy 30'. Krawędzie boczne ostrosłupa nachylone są pod kątem 60' do płaszzyzny
podstawy. Oblicz objętość ostrosłupa.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
20 lis 12:37
DoDo: Ponawiam prośbę o Pomoc.
20 lis 13:47
DoDo: up^^
20 lis 14:09
DoDo: up|^
20 lis 14:36
DoDo: :(
20 lis 15:05
DoDo: ktokolwiek?
20 lis 15:23
DoDo: help

!
20 lis 15:53
DoDo: :(
20 lis 16:04
DoDo: widzę że nikt nie potrafi zrobić tego zadania
20 lis 16:11
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta o kątach 30
o, 60
o, 90
o.
Czy teraz jest łatwiej?
20 lis 16:12
razor: jaki poziom? była już trygonometria?
20 lis 16:12
DoDo: była
20 lis 16:23
Bogdan:
Zadanie jest już rozwiązane, zapisz DoDo odpowiedź i podaj ją tutaj,
20 lis 16:25
DoDo: nie do końca rozumiem ten rysunek...
20 lis 16:25
DoDo: gdzie tu jest podstawa? 0.o
20 lis 16:29
DoDo: a, ok widzę
20 lis 16:31
Bogdan:

Podstawą jest trójkąt prostokątny o kącie 30
i przeciwprostokątnej równej 6.
20 lis 16:32
DoDo: V=30.5
20 lis 16:33
DoDo: tak?
20 lis 16:34
DoDo: | | 1 | |
Pole podstawy= 3√3*3* |
| =4.5√3 |
| | 2 | |
h=3
√3
V=13.5*
√32
20 lis 16:37
DoDo: Dziękuję
20 lis 16:40
Bogdan:
przelicz jeszcze raz
20 lis 17:00