Oblicz granicę ciągu prosze bardzo o pomoc
nicola pomocy!: an= −3n
3+5n
2+4n−1
czyli lim= n
2 ( −3n+5+4/n − 1/n
2) ale co dalej? Bardzo proszę niech znajdzie ktoś chwile
20 lis 12:33
Gray: Nie tak. Wyłącz n3 przed nawias. W nawiasie zostanie Ci −3 i reszta, która zmierza do zera.
Ponieważ −3n3→−∞ zatem to Twoja granica.
20 lis 12:40
nicola pomocy!: Dziekuje za odowiedz! Gray

Czyli lim= n
3 ( −3 + 5/n + 4/n − 1/n
2) = −3n
3= −
∞ chodzi mi o
zapis Bardzo dziękuję za czas bardzo
20 lis 12:53
nicola pomocy!: a to jest dobrze? GRAY WIELKI CZŁOWIEKU! an= 3n+6 kreska ułamkowa 5−n = n(3+6/n) kreska
ułamkowa i w mianowniku 5− 1/n= 3/5?
20 lis 13:01
Gray: | 3n+6 | | 3+6/n | |
| = |
| → 3 |
| 5−n | | 5/n − 1 | |
20 lis 13:03
Gray: Jeżeli chodzi i zapis z 12:53. Powinno być bez fragmentu −3n3, tj.
n3(−3+.....) → −∞. Jeżeli n→∞ to skoro te składniki zbiegające do 0 pominęłaś, to znaczy, że
już obliczyłaś granicę, czyli nie ma już n.
20 lis 13:06
nicola pomocy!: Gray zaniemówiłam jestes obcą osobą a mi pomagasz! Ja tu cała się trzese robie te zadania bo w
sobote mam zjazd i ćw nie spie juz dwie noce . Z matematyki miałam 4 w technikum ale doszło do
poprawki w tym roku matury niestety . A teraz jestem na zarządzaniu
20 lis 13:11
nicola pomocy!: Nie chcę nadużywać Twojej chęci i czasu ale mam jeszcze przykład : an= 4+2n2 + 6n3 kreska
ułamkowa ( bo nie mogę jej zrobić) i w mianowniku n2− 5n+2= lim= w liczniku zostaje mi n3 +6
a w mianowniku n2 +1 bo reszta do zera . Co zrobić?
20 lis 13:23
Gray: Od samego początku: podziel licznik i mianownik prze n
3. Wówczas mianownik zmierza do 6,
| | 6 | |
mianownik do 0, więc całość to |
| =+∞ |
| | 0 | |
Ułamki to U {licznik} {mianownik} − bez spacji
20 lis 13:33
nicola pomocy!: Dziękuję ale nadal nie bardzo rozumiem nie wiedziałam ze w mianowniku i w liczniku n
3 mogę
wyciągnać....nie wychodzi mi
20 lis 13:50
Krzysztof: Możesz wciągnąć n2 w liczniku i w mianowniku:
w liczniku będzie 4n2 +2 + 6n
w mianowniku 1 − 5n + 2n2,
skróć przez n2, wówczas licznik dąży do nieskończoności, a mianownik do 1,
granicą jest nieskończoność
20 lis 16:03
Karolina ważne bardzo!: | | 3n2+5n+1 | |
Krzysztof dziękuje a to an= |
| = n2 ( 3+ 5n/n2+1/n2) kreska ułakowa |
| | 17n3+2n2−4n | |
i w mianowniku przed nawias n
2(17n+2−4n/n
2) i co dalej?
20 lis 16:29
nicola pomocy !: a czy an= 3n+5 i to pod pierwiastkiem do n czy wyjdzie 1?
20 lis 16:35
Krzysztof: Karolina, dokładnie będzie
w liczniku n2(3+5n+1n2),
a w mianowniku n2(17n +2 − 4n). Skracamy przez n2.
Licznik dąży do 3, mianownik do nieskończoności, cały ułamek dąży do 0.
22 lis 00:55
Krzysztof: Nicola, czy chodzi o taki ciąg: an = √3n + 5 n ?
Dla n=1, mamy a1 = √3+5 = √8 = 2√2, inaczej a1 = 8 12 (8 do potęgi 12)
dla n=2, mamy a2 = √112 = 11, inaczej a2 = 111
dla n=3, mamy a3 = √143 = 14√14, inaczej a3 = 14 32 (14 do potęgi 32
dla n=4, mamy a4 = √174 = 289, inaczej a4 = 172.
Jest to ciąg rozbieżny do nieskończoności, bo dla każdego wyrazu pod pierwiastkiem jest liczba
większa od 1, a dla n>2 wykładniki są większe od 1, więc przy n dążącym do nieskończoności,
an dąży do nieskończoności.
22 lis 01:25