Wykaż, że nierównośc jest prawdziwa
Arczi: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b takich, że ab=16, prawdziwa jest nierówność:
(1n+a)(1+b)≥25
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu. Utknęłam na tym zadaniu.
20 lis 12:05
PW: Nikt nie odpowiada, bo jest tam jakieś niezdefiniowane n.
Powinno być
(1+a)(1+b) ≥ 25 ?
20 lis 18:23
Saizou :
PW raczej nie bo
ab=16→a=−4 i b=−4
(1−4)(1−4)=(−3)(−3)=9
nie dowiem się co autor miał na myśli
20 lis 18:31
Mats: A jak a= 4 a b=4?
20 lis 18:42
Saizou : skoro jest spełnione dla każdego a,b∊R
to w szczególności dla a=−4 i b=−4
20 lis 18:50