zmienna losowa
Ewa: Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości f(x)=0,00027698913(x3+3x2+3x+3) dla x(3;10)
oraz o dla pozostałych x
Znaleźć gęstość zmiennej losowej Y=3√X
Nie wiem od czego zacząć
20 lis 10:51
Ewa: czy normalnie robi się fy= √0,00027698913(x3+3x2+3x+3) dla x⊂(3;10) i 0 dla pozostałych
czy zmienia się zakres?
20 lis 11:18
Gray: 
Przy dość rozsądnych założeniach, gęstość jest pochodną dystrybuanty.
Dystrybuanta X, to F
X(x)=P(X≤x), zatem F'
X(x) = f(x).
Dla Y=
3√X mamy więc:
F
Y(x) = P(Y≤x) = P(
3√X≤x) = P(X≤x
3) = F
X(x
3).
Stąd gęstość Y, oznaczę ją g, to
g(x)=F'
Y(x) = (F
X(x
3))' = F'
X(x
3)3x
2 = 3x
2f(x
3)
20 lis 12:23
Ewa: a f(x3)=? to będzie f(x3)=0,00027698913(x6+3x5+3x4+3x3) ale dla tych samych x?
20 lis 12:53
Ewa: istotne to dla mnie bo muszę jeszcze zbadać nierówność jensena (EY)³>EX
20 lis 12:57
Gray: Oczywiście tylko dla tych x, dla których x3∊(3,10).
20 lis 13:01
Ewa: ale E(Y)=∫x*g(x) czy E(Y)=∫x3*g(x)
20 lis 13:05
Ewa: czyli dla x∊(3√3,3√10).
20 lis 13:06
Gray: E(Y) = ∫xg(x)dx
20 lis 13:06
Ewa: przepraszam za tak głupie pytania
20 lis 13:06
Ewa: czyli dla x∊(3√3,3√10).
20 lis 13:07
Ewa: tak?
20 lis 13:09
Gray: Nie ma za co

Tak.
20 lis 13:10
20 lis 13:11
Gray: Jeszcze jedno; teraz dopiero zauważyłem jak "dziwacznie" obliczyłaś f(x3).
Ma być tak: f(x3) = "stała"(x9 + 3x6 + 3x3 +3).
I to jeszcze mnożysz przez 3x2, aby mieć gęstość Y.
20 lis 13:17
Ewa: E(Y)=0,00027698913[3/13 x13+9/10x1+9/7x7+9/4x4](od 3√3 do 3√10) i wyszło
1,979864953
zaś E(x)=0,00027698913[1/5 x5+3/4x4+x3+1,5x2](od 3 do 10) i wyszło 7,894231753
a więc nierówność jensena EY3>EX nie została zachowana?
20 lis 13:51
20 lis 14:02
Ewa: nie, nie znalazłam
20 lis 14:03
Gray: Dobrze te całki obliczyłaś? A oblicz całkę z f po przedziale (3,10). Co Ci wyjdzie?
20 lis 14:04
Ewa: całka z f po przedziale z 3 do 10 wychodzi 1, więc jest to funkcja gęstości
20 lis 14:08
Gray: Nierówność Jensena: f(EX)≤E(f(X)). U Ciebie (EY)3≤EX, więc OK.
20 lis 14:12
Ewa: aha czy babka nam źle napisała,że EY3>EX
20 lis 14:14
Ewa: miało być "czyli"
jeszcze raz Dziękuję


!
20 lis 14:16