matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
kasia:
n!
Zbadaj monotoniczność ciągu a
n
=
2
n
20 lis 10:13
J :
a
n+1
(n+1)!
n!(n+1)*2
n
n+1
liczymy:
=
=
=
..
a
n
2
n+1
2*2
n
*n!
2
n+1
> 1 ⇔ n > 1 ... od drugiego wyrazu ciąg jest rosnący ..
2
20 lis 10:45