zbadaj ciągłość funkcji
sheicker: witam
Czy mogę prosić o pomoc przy zbadaniu ciągłości funkcji? mam ich kilka do zrobienia, ale z
jedną nie mogę sobie poradzić:
1−cos x
−−−−−−−−−− dla x≠0
x2
1 dla x=0
20 lis 09:21
J :
czy możesz stosować regułe de l'Hospiyala do granic... ?
20 lis 09:30
sheicker: tak
20 lis 09:43
J :
| | 1 − cosx | | sinx | | 1 | | sinx | |
w takim razie: limx→0 |
| = lim |
| = lim |
| * |
| = |
| | x2 | | 2x | | 2 | | x | |
natomiast lim
x→0 1 = 1 .... zatem funkcja nie jest ciągła w punkcie x = 0
20 lis 09:48
sheicker: bardzo Ci dziękuję za pomoc, na podstawie tego co napisałeś rozwiążę kolejne, pozdrawiam
20 lis 09:54