matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownania
Kuba:
Jak zacząć rozwiązywać taki układ? 2
x
*3
y
=12 3
x
*2
y
=18
20 lis 09:11
J :
..dzielimy stronami:
3
2
3
3
3
3
(
)
x
*(
)
y
=
⇔ (
)
x
*(
)
−y
=
⇔
2
3
2
2
2
2
3
3
(
)
x − y
=
⇔ x − y = 1 ... dalej spróbuj sam..
2
2
20 lis 09:21