Pochodna funkcji
Mati: | | 4 | | 11 | |
Oblicz pochodną funkcji f(x)= |
| x3+ |
| x2−3x+4 |
| | 3 | | 2 | |
20 lis 06:57
Janek191:
| | 4 | | 11 | |
f '(x) = |
| * 3 x2 + |
| *2 x − 3 = 4 x2 + 11 x − 3 |
| | 3 | | 2 | |
20 lis 07:13
Mati: no tak, a ja mam obliczyć przedziały monotoniczności funkcji i mi jakieś głupoty wychodzą
20 lis 07:14
Mati: Pomocy
20 lis 07:23
Janek191:

f '(x) > 0 ⇔ 4 x
2 + 11 x − 3 > 0
Δ = 121 − 4*4*(−3) = 121 + 48 = 169
√Δ = 13
| | − 11 − 13 | | − 11 + 13 | | 1 | |
x1 = |
| = − 3 x2 = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
więc
| | 1 | |
f '(x) > 0 dla x < − 3 lub x > |
| |
| | 4 | |
zatem
| | 1 | |
funkcja f rośnie w ( − ∞ ; − 3) i rośnie w ( |
| ; + ∞ ), |
| | 4 | |
| | 1 | |
natomiast f maleje w ( − 3 ; |
| ). |
| | 4 | |
20 lis 08:02
J :
f'(x) = 4x2 +11x − 3 ... teraz ustal, gdzie pochodna jest dotatnia ( tam funkcja jest
rosnąca),gdzie pochodna jest ujemna (tam malejąca)..
20 lis 08:02
Janek191:
20 lis 08:03
J :
..nie widziałem wpisu ...
20 lis 08:04
Janek191:
8.02 = 8.02
20 lis 08:05
Janek191:
A co z Matim ?
20 lis 08:06
J :
20 lis 08:06