Ciągłość funkcji
BoosterXS:
| | ⎧ | −x+1 dla x≤0 | |
| Dana jest f(x) = | ⎩ | 3x dla x>0 |
|
a) zbadać ciągłość
b) wyznaczyć f
−1 (f do potęgi minus pierwszej) ((3;9>)
w a) będzie x
o=0
lim (−x+1) = [−0+1] = 1
n→0
−
lim (3
x) = [3
0] = 1
n→0
+
f(0)=−0+1=1 F. ciągła dla x
0=0 więc ciągła w całej dziedzinie. Dobrze jest? oraz proszę o
jakąś wskazówkę do podpunktu b)
20 lis 02:00
J :
.. w przedziale (3,9> funkcja jest różnowartościowa i funkcja do niej odwrotna to:
f−1(x) = log3x ...
20 lis 08:12
BoosterXS: "J" przepraszam, ale dalej nie rozumiem
20 lis 11:42
J :
w rozpatrywanym przedziale: y = 3x ⇔ x = log3y .. i po zamianie zmiennych: y = log3x
20 lis 11:45
BoosterXS: Ok, to przekształcenie już złapałem, więc jest to już koniec zadania? Nie rozumiem jak jak sie
zabrać za ten przedział? To ma być 3<log3(x)≤9 i z tego wyliczyć jakiś przedział wartości
funkcji?
20 lis 11:51