Zadanie
Położenie ciała opisuje wektor: r(t)[2t,t2−t+5] , gdzie t− czas liczony w sekundach.
Obliczyć: położenie ciała, prędkość ciała i jego przyspieszenie w chwilach czasu: t=0, t=1,
t=2. Przedstawić wektory r(t),v(t)i a(t) dla wskazanych chwil czasu w układzie współrzędnych
XY.
Co wiem to , to że wektor w czasie t=0 ma współrzędne[0,5] a jego prędkośc i przyspieszenie jak
zakładam wynosi 0
Wektor w czasie t=1 ma współrzędne[2,5] i tu zaczynają się schody
mamy prędkość poczatkową w tym przypadku chyba wynosi 0
| m | ||
a prędkość końcowa wynosi 5,4 | bo długość tego wektora jest równa √29=okolo 5,4m | |
| s |
| 5,4−0 | m | |||
Przyspieszenie wektorowe to | =5,4 | |||
| 1 | s2 |