nie umiem tego robić :(
monia7625: w jednym układzie współrzędnych sporządź wykresy podanych funkcji. Podaj ich własności
a) f(x)=2x2, f(x)=3x2, f(x)=1,5x2
b) f(x)=−0,5x2, f(x)=−2x2, f(x)=−4x2
19 lis 23:58
Piotr:
chcesz mojej pomocy ?
20 lis 00:38
monia7625: byłoby jedno zad mniej
20 lis 00:43
Piotr:
wykresem f. kwadratowej jest parabola.
y = ax
2 + bx + c gdy b = 0 i c=0 to wierzcholkiem jest pkt (0,0)
jak sa skierowane ramiona to wiesz ? no to juz nie powinno byc problemu
20 lis 00:47
monia7625: jak a<0 to w dół
jak a>0 to w górę
20 lis 00:50
Piotr:
20 lis 00:51
monia7625: własności to jakie trzeba podac?
a)
ZW=<0,+∞)
W=(0,0)
f. rosn. <0,+∞)
f. mal. (−∞,0>
coś jeszcze?
20 lis 01:02
Piotr:
pierwsze co ja bym napisal to D = R
20 lis 01:06
monia7625: pamiętam że po kolei się pisało np
1. Dz
2. Mz
i chyba z 7 pozycji
20 lis 01:08
monia7625: D to dziedzina?
20 lis 01:08
monia7625: skoro ∊R, więc czytamy to z osi której? X czy Y
20 lis 01:10
20 lis 01:11
monia7625: miejsce zerowe to 0?
20 lis 01:14
Piotr:
tak
20 lis 01:20
monia7625: uciekam do spania, dziękuję za pomoc
20 lis 01:23