Obliczanie granicy funkcji
rafał: Oblicz
limx→0
+ (sinx)
lnx−1
19 lis 23:43
rafał: ln w potedze jest podniesiony jeszcze do −1 ln−1
19 lis 23:48
rafał: prosze o pomoc
20 lis 07:14
rafał: no
20 lis 13:14
rafał: prosze o wsparcie
20 lis 15:44
razor: de hospital dozwolony?
20 lis 15:46
rafał: ta
20 lis 15:53
razor: | | 1 | | lnx | | ∞ | |
x*ln |
| = x(ln1−lnx) = x(0−lnx) = −xlnx = − |
| = [ |
| ] = H = |
| | x | | | | ∞ | |
→ 0 przy x → 0
+
20 lis 16:00
razor: | lnx | | ∞ | | | | 2√x | | 2 | |
| = [ |
| ] = H = |
| = |
| = |
| → 0 przy x → |
| √x | | ∞ | | | | x | | √x | |
∞
20 lis 16:05
razor: tak wygląda 1 przykład? sinx1/lnx
20 lis 16:06
rafał: nie
(sinx)(lnx)−1
20 lis 16:41
rafał:
20 lis 17:39
rafał: ktoś pomoże z pierwszym..mi wychodzi +∞ ale w obliczeniach mam niezly bajzer
20 lis 21:41
rafał: prosze.. jutro mam koło z tego
20 lis 23:25
Godzio:
(sinx)
(lnx)−1 = exp( ln(sinx)
(lnx)−1 ) = exp( (lnx)
−1 * ln(sinx) )
lim
x→0+(sinx)
(lnx)−1 = lim
x→0+exp( (lnx)
−1 * ln(sinx) )
Z ciągłości funkcji e
x możemy z granicą wejść do wykładnika:
| | ln(sinx) | |
exp( limx→0+[ (lnx)−1 * ln(sinx)] ) = exp( limx→0+ |
| ) = |
| | lnx | |
| | ∞ | |
Zauważmy, że w granicy dostaniemy symbol [ |
| ], zatem z d'Hospitala mamy |
| | ∞ | |
| | x | |
exp( limx→0+ |
| * cosx ) = exp( 1 * 0) = exp(1) = e |
| | sinx | |
21 lis 00:00