matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczanie
granica:
wyznacz granice:
4x
3
−3x
2
+5x
lim x−>−
∞
(4x−1)
2
19 lis 23:13
granica:
...
19 lis 23:26
Janek191:
4 x
3
−3 x
2
+ 5 x
f(x) =
=
( 4 x − 1)
2
4 x
3
−3 x
2
+ 5 x
=
=
16 x
2
− 8 x + 1
4 x − 3 +
5
x
=
; x ≠ 0,25
16 −
8
x
więc
−
∞
− 3 = 0
lim f(x) =
= −
∞
16 − 0
x → −
∞
20 lis 06:59