proste nierownosci wykladnicze, pomocy !
dagaaa: Rozwiaz nierownosc ,jesli wiadomo ,ze x nalezy do N+
4,53+6+9+...+3x ≤ 29−9
19 lis 23:05
dagaaa: Wiem ze bedzie
3+6+9+...+3x ≤ −9
I teraz to jest c, art i robimy z wzoru na sume. Ale w obliczeniach sie gubie
19 lis 23:06
dagaaa: Ktos mi moze pomoc


?
19 lis 23:13
Janek191:
a
1 = 3 r = 3
a
n = 3 x
n = x
S = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 0,5*( 3 + 3 x)*x = 1,5 x + 1,5 x
2
Mamy
| | 2 | |
4,5 3 + 6 + 9 + ... + 3 x ≤ ( |
| ) − 9 |
| | 9 | |
| | 9 | |
4,5 1,5 x + 1,5 x2 ≤ { |
| )9 |
| | 2 | |
4,5
1,5 x + 1,5 x2 ≤ 4,5
9
1,5 x + 1,5 x
2 ≤ 9 / * 2
3 x
2 + 3 x − 18 ≤ 0 / : 3
x
2 + x − 6 ≤ 0
( x + 3)*( x − 2) ≤ 0
x ≤ < − 3 ; 2 > oraz x ∊ ℕ
+
więc
x = 1 lub x = 2
===============
20 lis 07:11