zad
ziomek: Mam funkcję f(x)=−sin4x+sin2x i mam wyznaczyć jej wartości. Podstawiam sin2x=t i z q
wychodzi mi wartość najwyższa 1/4. Jednak czego bym nie podstawił za sinusa <−1;1> w funkcji
f(x)=−sin4x+sin2x ł to ta 1/4 mi nie wychodzi. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego?
19 lis 22:41
PW: Największa wartość funkcji
h(t) = −t
2 + t
| | 1 | |
jest osiągana dla t = |
| . Aby badana funkcja osiągnęła maksimum, musi być więc |
| | 2 | |
Nie podstawiaj więc "cokolwiek", tylko taki x, dla którego spełniona jest równość (1).
19 lis 23:03
ziomek: @PW
Czyli aby obliczyć najmniejszą wartość funkcji to −1 i 1 mam podstawić do wzoru −t4+t2, czy
do wzoru −t2+t ?
19 lis 23:25
ziomek: Nieważne, głupie pytanie.
19 lis 23:34
PW: No przecież posługujesz się funkcją h, sam napisałeś, że podstawiłeś sin2x = t.
sin2x, czyli t, przyjmuje tylko wartości nieujemne − dlaczego chcesz podstawiać t = −1?
19 lis 23:36