Ciągi...
Dino: Dany jest ciąg arytmetyczny (an) o wyrazie a1=12 którego wyraz pierwszy piąty i jedynasty są
kolejnymi wyrazamy ciągy geometrycznego (bn). Wyznacz wzór ciągu an.
19 lis 22:02
Dino: pomożecie?
19 lis 22:14
Dino: :(
19 lis 22:18
Dino: @Odświeżam
19 lis 22:31
Eta:
a1, a1+4r, a1+10r
bn: 12, 12+4r , 12+10r −−− tworzą ciąg geometryczny
to (12+4r)2=12(12+10r) ⇒ ......................rozwiąż
otrzymasz : r=0 lub r=1,5
dla r=0 ciąg jest stały: 12,12,12,.... an=12
dla r= 1,5 an= a1+(n−1)*r ⇒ an=........
19 lis 22:54
Dino: dzięki
20 lis 12:32