Indukcja ;)
Józek: 3. Korzystając z indukcji matematycznej uzasadnić nierówności:
a) 2n > n2 dla n≥5
b) 1/12 +1/22+...+1/n2 ≤ 2− 1/n dla n∊N
c) n!> 2n dla n≥4
d) n!> (n/2)n dla n≥6
e)(1+x)n≥1 +nx dla x≥−1 oraz n∊N (nierówność Bernoulliego)
19 lis 22:02
Józek: pomoże ktoś ?
19 lis 22:11
Józek: pomocy

!
19 lis 22:23
Janek191:
a) 2n > n2 dla n ≥ 5
I. n = 5
25 = 32 > 52 = 25
II. Zakładam prawdziwość nierówności dla n = k > 5
2k > k2
Mam pokazać, ze z prawdziwości 2k > k2 wynika prawdziwość 2 k + 1> ( k + 1)2
2k + 1 = 2* 2k > 2* k2 > ( k + 1)2
bo
2 k2 − (k + 1)2 = 2 k2 − ( k2 + 2 k + 1) = k2 − 2 k − 1 = (k − 1)2 − 2 > 0 dla k ≥ 3
Mamy
2 k + 1 > ( k + 1)2
więc na mocy indukcji matematycznej zachodzi 2n > n2 dla n ≥ 5.
ckd.
20 lis 07:26
Janek191:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| ≤ 2 − |
| dla n ∊ ℕ |
| 12 | | 22 | | n2 | | n | |
I. n = 1
II.Zakładamy prawdziwość wzoru dla n = k. Mamy pokazać jego prawdziwość dla n = k + 1
tzn. że
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + ... + |
| + |
| ≤ 2 − |
| |
| 12 | | k2 | | ( k + 1)2 | | k + 1 | |
Z założenia mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| + ... + |
| ) + |
| ≤ 2 − |
| + |
| = |
| | 12 | | 22 | | k2 | | (k + 1)2 | | k | | (k+1)2 | |
| | 1 | | 1 | | (k +1)2 − k | |
= 2 − ( |
| − |
| ) = 2 − |
| = |
| | k | | ( k + 1)2 | | k*(k +1)2 | |
| | k2 + k + 1 | |
= 2− |
| |
| | k*(k +1)2 | |
| | k2 + k + 1 | | 1 | |
Trzeba teraz pokazać,że 2 − |
| ≤ 2 − |
| |
| | k*( k +1)2 | | k + 1 | |
| | k2 + k+1 | | 1 | | k2 + k + 1 | | 1 | |
− |
| ≤ − |
| ⇔ |
| ≥ |
| ⇔ |
| | k*(k + 1) | | k + 1 | | k*( k + 1)2 | | k + 1 | |
⇔ k
2 + k + 1 ≥ k*( k + 1) ⇔ k
2 + k + 1 ≥ k
2 + k ⇔ 1 ≥ 0
Z prawdziwości ostatniej nierówności i zasady indukcji matematycznej wynika prawdziwość
nierówności
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| ≤ 2 − |
| dla n ∊ ℕ |
| 12 | | 22 | | n2 | | n + 1 | |
ckd.
20 lis 07:54