Proste równoległe
kaa: Zadanie z książki Kiełbasy:
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych k i n, dla których proste o równaniach y=(k+n)x + 1 i
y=(2k+3n)x + 2 są prostopadłe.
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
19 lis 21:14
AcidRock: Warunek prostopadłości prostych:
a1 * a2 = −1, gdzie a1, a2 − współczynniki kierunkowe prostych
19 lis 21:16
kaa: Tylko własnie nie wychodzi..
19 lis 21:18
kaa: Chyba ze w ksiązce są złe odp, co jest bardzo możliwe
19 lis 21:19
AcidRock: Pokaż swoje obliczenia i odpowiedzi.

Będzie łatwiej powiedzieć, czy masz dobrze.
19 lis 21:21
Eta:
(k+n)*(2k+3n)= −1 = 1*(−1)= −1*1
to: k+n=−1 lub k+n= −1
2k+3n= 1 2k+3n= 1
rozwiąż te układy równań:
odp: k=4 i n= −3 lub k= −4 i n=3
19 lis 21:28
kaa: Przepisując teraz zauważyłem, że nie umiem mnożyć
19 lis 21:28
kaa: Dzięki za pomoc
19 lis 21:29
AcidRock: Czasami robiąc błąd, nie możemy się go potem dopatrzeć
19 lis 21:29