Trygonometria tożsamości
155178: Tożsamości :
1)
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| ctgx |
| 1+cosx | | sin2x | | sinx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | cosx | |
P: |
| − |
| ctgx= |
| − |
| * |
| =U{1}{sin |
| | sin2x | | sinx | | sin2x | | sinx | | sinx | |
| | 1−cosx | |
2x}−{cosx}{sin2x}= |
| =  |
| | sin2x | |
Jak to dokończyć, może gdzieś robię bląd ? ;\
2)
Tutaj nie mam żadnego pomysłu
3)
| sinx | | 1−cosx | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1−cosx | | sinx | | sinx | |
| | sinx | | 1−cosx | |
L: |
| + |
| =U{sin2x+1−cosx−cosx+cos2x}{(1−cosx)sinx= |
| | 1−cosx | | sinx | |
| 2−2cosx | |
| =  |
| (1−cosx)2 | |
Też nie wiem co dalej zrobić ;\
19 lis 21:13
155178: @ODSWIEZAM
19 lis 21:44
Eta:
2/ Jeżeli taka równość zachodzi , to przekształcamy ją równoważnie:
(1+cosx)(1−cosx)= sinx*sinx ⇔ 1−cos2x= sin2x ⇔ sin2x=sin2x ⇒ L=P
przy założeniach,że 1+cosx≠0 i sinx≠0
19 lis 21:51
155178: A reszta ?
19 lis 22:00
155178: @M
19 lis 22:26
DUCK: 3 sprowadź do wspólnego mianownika
19 lis 22:31
155178: Sprowadzam jak widzisz ostatnie równanie bo wczesniej się coś przycięło

ale nie wiem co
zrobic dalej
19 lis 22:33
Eta:
| | sin2x+(1−cosx)2 | | sin2x+1−2cosx+cos2x | |
3/ L= |
| = |
| = |
| | sinx(1−cosx) | | sinx(1−cosx) | |
| | 2(1−cosx) | | 2 | |
= |
| = |
| = P |
| | sinx(1−cosx) | | sinx | |
i napisz założenia ........
19 lis 22:44