Nienawidzę dowodów
Kitty: Dany jest trójkąt opisany na okręgu o promieniu r. Długości boków tego trójkąta są kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego. Wykaż że jedna z tych wysokości jest równa 3r.
19 lis 21:10
Kitty: helpnie ktoś?
19 lis 21:31
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ( rosnący ⇒ 2b=a+c
| | a+b+c | | 2b+b | | 3 | |
P=rp , p= |
| = |
| = |
| b |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
P= |
| rb i P= |
| b*h ⇒ 3rb=bh ⇒ h=3r |
| | 2 | | 2 | |
c.n.u
19 lis 21:39
Kitty: Dziękuję
19 lis 21:41
Eta:
19 lis 21:43