loagrytm
kuba12: dobry wieczor
potrzebuje pomocy z czyms takim
(log236*log336) / (log236+log336)
mam to na rozszerzeniu, ale nie potrafie tego rozwiazac. prosze o pomoc z tym zadaniem
19 lis 20:50
PW: Wskazówka. Zacznij od tego, że 36 = 62 (zastosuj twierdzenie o logarytmie potęgi). Potem
zauważ, że 6 = 2·3 i zastosuj twierdzenie o logarytmie iloczynu.
19 lis 20:56
Eta:
a teraz to już banał ............
19 lis 21:08
PW: Eta, jjjjaaasne, pod warunkiem, że uczeń jest geniuszem.
19 lis 21:16
Mariusz: Zgadzam się. Takowym z matematyki nie jestem

Więc przekształciłem to wg Twoich wskazówek i mam coś takiego:
[ (2 log
2(2*3)) * (2 log
3(2*3)) ] / [ (2 log
2(2*3) + (2 log
3(2*3)) ]
19 lis 21:23
Mariusz: Czy dobrze myślę?
Stosując twierdzenie o logarytmie iloczynu:
(2 log2(2*3)) = 2 log22 + 2 log23
Jest to poprawne rozumowanie?
19 lis 21:25
Eta:
19 lis 21:30
PW: Dobrze, dwójkę można zostawić przed nawiasem, policzyć tak wszystko do końca, może się coś
uprości.
19 lis 21:38
Mariusz: a co tu można zrobić z tym mianownikiem?
nie widzę za bardzo co tu może się skrócić
19 lis 21:50