Zastosowania wyrażeń wymiernych
lolka: 1.
Woda płyąca jednocześnie z kranów A B i C napełnia zbiornik w ciągu 4 h. napełnienie zbiornika
wodą płynącą jedynie z kranu A trwa 10 h, a z samego kranu b − 15 godzin. ile czasu zajmie
napełnienie zbiornika wodą płynącą wyłącznie z kranu c?
2.
Woda płynąca z kranu a napełnia zbiornik w ciągu 12 godzin, a woda płynąca z kranu b w ciągu 9
godzin. kran b odkręcono 5 godzin po odkręceniu kranu a. ile czasu zajmie napełnienie
zbiornika?
3.
woda płynąca z kranów a i b napełnia zbiornik w ciągu6 h. gdyby odkręcony był jedynie kran a
napełnienie zbiornika zajęłoby 9 godzin. Ile czasu zajęłobuy napełnienie zbiornika gdyby
odkręcony był jedynie kran b?
4.
asia ibasia przeczytały tę samą książkę. Ponieważ Basia czytała średnio dziennie o 1/3 stron
więcej niż Asie, więc przeczytanie książki zajęło jej o dwa dni mniej. Ile dni czytała tę
książkę każda z nich
5.
Tomek przeczytał książkę liczącą 432 strony czytając dziennie średnio n stron. Gdybycodziennie
czytał o 18 stron więcej to na przeczytanie książki potrzebowałby 4 dni mniej. Ile dni Tomek
czytał tą książkę?
6.
Zbyszek rozpoczął czytanie 576− stronicowej książki, o trzy dni póżniej niż planował. Aby
zakończyć czytanie w zaplanowanym terminie musiał codziennie czytać o 32 strony więcej, niż
wcześniej zakładał. ile dni zajęło Zbyszkowi przeczyta
19 lis 20:32
pigor: ..., np.
zad.6. niech
x=? dni czytał Zbyszek książkę,
ale z warunków zadania planował ją przeczytać w x+3, więc dziennie
czytał
576x= 576x+3+32 /*
132x(x+3) ⇔ 18(x+3)=18x+x(x+3) ⇔
⇔ 54= x(x+3) ⇔
6*9=
x*(x+3) ...

odp. Zbyszek czytał
6 dni
książkę, by skończyć w zaplanowanym terminie.
19 lis 23:24
Eta:
Wiedziałam,że
π.. to złapie
19 lis 23:26
pigor: ..., w
zad.5. np.
432n= ? − szukana liczba dni i rozwiąż
np.równanie
432n+18= 432n − 4 /:4 ⇔
108n+18 =
108n+1 itp.
19 lis 23:41
pigor: ..., dobrze wiesz, że nie lubię tu układów, a ..

i dalej już mi się nie chce ....
19 lis 23:45