Dziedzina funkcji.
Buster: Problem jest taki, że nie mam zielonego pojęcia jak określić z tego dziedzinę.
f(x)=6x+21−9x2
Że x= √19?
19 lis 20:22
Krystek: 1−9x2≠0
19 lis 20:24
===:
w mianowniku masz 1−9x2=−(9x2−1)=−9(x2−1/9)=−9(x+1/3)(x−1/3)
19 lis 20:26
Buster: czyli:
9x2≠1
1/9=x2
x=1/3?
19 lis 20:26
Krystek: Rozwiąz: x2−3=0
19 lis 20:33
Buster: x=√3 i x=√−3
No ale czemu? Skąd z jedynki wzięło się 3?
19 lis 20:37
===:
...rozpisałem Ci postać iloczynową ... nie potrafisz odczytać pierwiastków

?
(one nie należą do dziedziny)
19 lis 20:40
Buster: Nie.
19 lis 20:43
Buster: No zwyczajnie nie łapie. Głupi jestem, tyle.Po prostu uraczcie mnie maluczkiego o Wielcy
matematycy i pokażcie mi rozwiązanie to jakoś może załapie.
19 lis 20:51
Krystek: Przecież = = = Tobie rozpisał
19 lis 20:54
Buster: więc x= 1/3 i x=−1/3 czy nie?
19 lis 20:57
Krystek: I teraz zapisz poprawnie dziedzine!
19 lis 20:59
Buster: D:R/{−13,13)?
19 lis 21:04