znak sigmy
pomocy : ∑12 k=1 ∑25 s+7 (2k+s) może mi to ktoś wytłumaczyc bo nie wiem jak to policzyć
19 lis 20:21
PW: Miało być
25
∑ (2k+s) ?
s=7
19 lis 21:06
pomocy : tak, nie zauwazyłam pomyłki
19 lis 22:16
Gray: A sumować ciągi arytmetyczne potrafimy?
19 lis 23:54
pomocy : potrafię, ale czy ja mam to liczyć 2+7+..24+7 jako pierwsze wyrażenie a potem a w drugim
wyrażeniu pod k−a 1 a pod sod 25? i wtedy ten ciąg policzyć bo w książce mam 38 ∑k=1 12
k + 12 ∑25 {s=7} s
20 lis 10:15
Gray: ∑
k[∑
s (2k+s) ] = ...
| | (7+25)(25−7+1) | |
Najpierw po s: ∑s (2k+s) = (25−7+1)2k + ∑ss = 38k + |
| = |
| | 2 | |
| | 32 * 19 | |
=38k+ |
| = 38k + 16*19 |
| | 2 | |
| | (1+12)12 | |
.... = ∑k (38k + 16*19) = 16*19*12+ 38∑k = 16*19*12+ 38 |
| =6612 |
| | 2 | |
20 lis 12:00
pomocy : czemu z dodawania zostało zrobiome mnożenie(2k+s) wyszło (25−7+1)2k ja to dodałam jak liczyłam
i potem (7+25)(25−7+1)/2 czemu tak . Niby wiem ale sama bym nie potrafiła tak zrobic
20 lis 12:16
pomocy : oczywiście wynik jest dobry tylko chcialabym to zrozumiec, przepraszam za ilośc pytań
20 lis 12:17
Gray: "czemu z dodawania zostało zrobiome mnożenie(2k+s) wyszło (25−7+1)2k"
Skoro sumujemy po s, to to co zwiera k dodajemy tyle razy ile występuje (bo nie zależy od s).
Np. ile to jest ∑k 2, jeżeli k zmienia się od 1 do 5?
∑k2= 5*2=10
20 lis 12:28
pomocy : ∑5 k−1 2 myslałam że to sie sumuje 2+..+10 czy o czyms innym mówisz ?
20 lis 12:40
pomocy : *k=1
20 lis 12:40