Oblicz logarytm
Mariusz: Witam serdecznie.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego działania logarytmicznego:
√82/3+log481
Słownie:
Pierwiastek z ośmiu do potęgi dwie trzecie plus logarytm o podstawie 4 z 81
19 lis 20:15
J :
= 23*20.5log281 = 8*0.5*9 = ..
19 lis 20:20
===:
23/2(2/3+4log43)=2*26log43=2*23log23=2*33
19 lis 20:22
Mariusz: Dziękuję użytkowniku ===
Wynik to 54, teraz muszę sobie to przeanalizować.
Raz jeszcze bardzo dziękuję.
19 lis 20:24
===: −
19 lis 20:27
Mariusz: To rozwiązanie przekracza moje kompetencje

Mógłby ktoś to wytłumaczyć?
19 lis 20:28
Mariusz: Podałeś rozwiązanie w czterech rozwiązaniach. O ile rozumiem pierwsze przekształcenie, to już
następnego drugiego niestety nie.
19 lis 20:29
Mariusz: Nie, przepraszam, już rozumiem

Dziękuję
19 lis 20:31
===:
...w drugim kroku wymnożyłem potęgi ...tak jak wymnażamy nawiasy
19 lis 20:32
===: −
19 lis 20:33
Mariusz: Jeszcze jedna sprawa:
W jaki sposób z 23log23 zrobiło się 33 ?
19 lis 21:19