Równanie prostej
Rokko: prosta k przechodzi przez punkt o współrzędnych (1;1) oraz tworzy z osiami układu współrzędnych
trójkąd o polu równym 2. Wiadomo też że przecina oś OX po stronie dodatniej tworząc z nią kąt
rozwarty. Wyznacz równanie tej prostej.
19 lis 20:10
Rokko: up^
19 lis 20:15
Rokko: up^^
19 lis 20:44
Rokko: up^^^
19 lis 21:07
19 lis 21:09
Rokko: pomoże ktoś?
19 lis 21:17
Rokko: PS podziękowałem
19 lis 21:21
Rokko: :(
19 lis 21:47
Dino: no i mi się kartki skończyły a rozwiązania brak
19 lis 22:03
Rokko: Nie ma sprawy, am jeszcze pomyślę
19 lis 22:03
Rokko: Pomooocyyy :C
19 lis 22:17
Eta:
| | a*b | |
P(OBC)= |
| = 2 ⇒ a*b=4 , a>0 i b>0 |
| | 2 | |
| | x | | y | |
prosta k w postaci odcinkowej : |
| + |
| =1 i A(1,1)∊k |
| | a | | a | |
| | 1 | | 1 | |
to: |
| + |
| =1 ⇒ a+b=ab ⇒ a+b=4 i a*b=4 |
| | a | | b | |
a(4−a)=4 ⇒ a
2−4a+4=0 ⇒(a−2)
2=0 ⇒ a=2
| | x | | y | |
to a= 2 i b=2 zatem prosta k: |
| + |
| =1 /*2 |
| | 2 | | 2 | |
k : y= −x+2
19 lis 23:45
Rokko: dziękuję <3
20 lis 12:23