Podaj dziedzinę wyrażenia, a następnie je uprość
lolka: Podaj dziedzinę wyrażenia, a następnie je uprość. Dla jakich wartości x wyrażenie przyjmuje
wartość 0?
a) (x2+14x+49) / (7x+x2)
b) (x2+x−6) / (x3−4x)
c) (x3−8x2+16x) / (x2−7x+12)
d) (x2−4x+3) / (x2+2x−15)
e) (x3−5x2) / (x2−2x−15)
f) (9−x2) / (x2−4x+3)
g) (3x2+6x+3) / (2x2−4x−6)
19 lis 20:05
Krystek: Mianownik ≠0 a licznik=0
19 lis 20:08
lolka: Gdybym umiała to policzyć, to nie zadawałabym pytania −,−
19 lis 20:24
19 lis 20:26
19 lis 20:27
Krystek: | | (x+7)2 | | x+7 | |
a) |
| = |
| D=R−{0,−7} |
| | x(7+x) | | x | |
19 lis 20:29