kombinatoryka
zadanie: Ile jest liczb calkowitych mniejszych od 75 i wzglednie pierwszych z 70?
Liczby wzglednie pierwsze to takie, ktorych nwd(a,b)=1.
Biore pod uwage liczby calkowite dodatnie.
A−ilosc liczb calkowitych mniejszych od 70; |A|=69
B−ilosc liczb wzglednie pierwszych z 70;
A∩B− ilosc liczb calkowitych mniejszych od 70 i wzglednie pierwszych z 70
jakies wskazowki?
19 lis 20:00
Mila:
70=2*5*7
wybierasz liczby które nie są podzielne przez 2 lub 5 lub 7 lub 10 lub 14 lub 35⇔
Zadna z liczb nie może być podzielna przez żaden z czynników : 2, 5, 7.
19 lis 20:50
zadanie: Cn−ilosc liczb podzielnych przez n
|C2|=35
|C5|=14
|C7|=10
|C2∩C5|=7
|C2∩C7|=5
|C5∩C7|=2
|C2∩C5∩C7|=1
|C2∪C5∪C7|=46
69−45=24 (bo liczba 46 zawiera rowniez policzona liczbe 70)
dobrze?
19 lis 21:20
zadanie: ?
20 lis 00:59
Mila:
liczby <75
|C2|=37
|A∪B∪C|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|=
=37+14+10−7−5−2+1=48
74−48=26
20 lis 13:57
Mila:
To jest dla N+
20 lis 14:58
zadanie: tam powinno byc mniejszych od 70 pomylilem sie
20 lis 16:34
zadanie: dziekuje
20 lis 16:34
Mila:
To w porządku.
20 lis 16:34