dziedzina funkcji
menia: | | 2x−12 | |
Dziedziną funkcji f okreslonej wzorem f(x)= |
| jest zbiór: |
| | x2+4 | |
R\{−2,2} R\{2} R R\{6} Prosze o rozwiazanie z wyjasnieniem
16 lis 19:01
pomoc : 1) x2 + 4 ≠ 0
x2 ≠ −4
2) x ≠ −2 i x ≠ 2
Dziedzina : Rzeczywiste z wyłączeniem −2,2
1) Mianownik musi być różny od 0
2) Są dwie wartości, bo √x2 to |x|
16 lis 19:11
pomoc : generalnie to moje rozwiązanie jest dobre, jeśli w zadaniu w mianowniku będzie x2 − 4
16 lis 19:13
pomoc : generalnie to moje rozwiązanie jest dobre, jeśli w zadaniu w mianowniku będzie x2 − 4
16 lis 19:13
kaz: chyba coś tu nie jest z tą pomocą w porządku,bo odpowiedź to R
16 lis 19:14
pomoc : przepraszam pomyliłem się. Oczywiście rzeczywiste.
16 lis 19:16
Nikka: Jak napisał Kaz dziedzina to D=R
dla każdego x∊R wyrażenie x2 + 4 > 0
np. x=0→x2 + 4=4 >0
x=1 → x2 + 4 = 5 >0
x= −1 → x2 + 4 = 5 >0
16 lis 19:18