Zbiorem wartości
gruzik: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−
∞;4>, a jej miejscami zerowymi są
liczby 3 i −1. Zatem:
a) f(x)=(x−1)(x+3) <− odrzucamy, gdyż nie zgadzaja nam się miejsca zerowe
b) f(x)=−2(x+1)(x−3)
c) f(x)=(x+1)(x−3)
d)= −(x+1)(x−3)
naprowadzicie mnie na rozwiązanie, dacie mi wskazówkę od czego zacząć, jak się za to zabrać?
19 lis 19:14
Kropek: Rób tak jak z pierwszym, odrzucaj na podstawie jakichś cech. Zobacz jaki jest zbiór wartości,
on znowu Ci pomoże coś odrzucić, coś wybrać. Narysuj sobie byle jaką funkcję kwadratową co się
układa w takim przedziale, Już na pewno coś zauważysz.
Ewentualnie policz te pozostałe na "piechotę" i gdzie Ci wyjdzie to samo będziesz miał
odpowiedź.
19 lis 19:19
J :
...c) ..odpada, bo gałęzie do góry
wskazówka: xw = 1
19 lis 19:20
Janek191:
| | x1 + x2 | | − 1 + 3 | |
p = |
| = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
ZW = (−
∞ ; q > = ( −
∞ ; 4> ⇒ q = 4
więc
f(x) = − ( x + 1)*( x − 3)
=================
bo q = f(p) = f(1) = − ( 1 + 1)*( 1 − 3) = − 2*(−2) = 4
Odp. d)
======
19 lis 19:24