Romb z okręgiem
Rokko:

Dany jest rąb styczny wszystkimi bokami do okręgu (prawie jak na rysunku) jego kąty wynoszą
odpowiednio po 150 i 30 stopni a boki 10cm. Mam obliczyć promień okręgu. JAK

?
ODP.
a) r=2
b) r=2.5
c) r=2
√3
d) r=3
√3
19 lis 19:10
mateusz: być może się myle, ale moim zdaniem promień to połowa krótszej przekątnej.
19 lis 19:12
Rokko: no tak, ale jak go policzyć

?
19 lis 19:20
kamil: Nie, jednak to nie będzie połowa krótszej przekątnej, przepraszam za wprowadzenie w bład
19 lis 19:29
Rokko: ktos ?
19 lis 19:31
458: Przecież w rombie opisanym na okręgu długość wysokości rombu jest równa długości średnicy.
19 lis 19:37
Rokko: a jak tę wysokość policzyć?
19 lis 19:40
458: Wysokość stworzy z jednym bokiem rombu i kawałkiem drugiego trójkąt prostokątny o kątach 30 60
90 stopni.
19 lis 19:43
458: Przypomnę tylko, że w tym trójkącie, gdy przeciwprostokątna ma długość 2a, to przyprostokątna
przy kącie 60 stopni ma długość a
19 lis 19:47
Rokko: dzięki
19 lis 19:53
458:
19 lis 19:54