funkcja kwadratowa w przedziale domkniętym
WW12321: Funkcja kwadratowa f ma następujące własności f(−3)=0 oraz f(−1)=f(5)=3
a)Czy funkcja kwadratowa ma wartość najwiekszą czy najmniejszą i dla jakiego argumentu jest ta
wartość przyjmowana
b)Podaj najmniejszą i największą wartość tej funkcji w przedziale domkniętym <5,7>
Głównie chodzi o pkt b)
19 lis 19:07
J :
... a ustaliłeś już jaki wzór ma ta funkcja..?
19 lis 19:09
WW12321: właśnie z tym mam problem.
19 lis 19:11
WW12321: y=ax
2 + bx + c na tym skończyłem
19 lis 19:12
J :
...teraz: f(−3) = 0 , f(−1) = 3 , f(5) = 3 ... i obliczysz : a, b, c ...
19 lis 19:14
WW12321: dzięki
19 lis 19:15