19 lis 18:52
Saizou :
ok pokazałeś dowód w jedną stronę, ale tam masz równoważność, wiec pokaż jeszcze że jeśli
lu
→l=lv
→l to e ◯ f=0
czyli tak na prawdę przepisać od tyłu w tym wypadku
19 lis 18:59
52: Koszmar te dowody...
Dzięki
19 lis 19:05
Saizou : taki dowodzik jest przyjemny, schody zaczynają się później
19 lis 19:05
52: Znaczy się ogólnie to właśnie nie jest źle, tylko problem przy formalnym zapisie powstaje
19 lis 19:07
52: To może jeszcze jedno zadanko kompletnie nie wiem jak rozpocząć.
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt (4,−2,1) i zawierającej oś Oz.
19 lis 19:10
Saizou :
wybacz, ja nie pomogę nie miałem jeszcze tego
19 lis 19:13
52: Ok. Ktoś inny może pomoże
19 lis 19:15
razor: wektor zawierający oś Oz to np. a = [0,0,1]
wektor prostopadły do a to np. oś Ox = [1,0,0]
masz teraz wektor normalny płaszczyzny [1,0,0] i punkt do niej należący... dalej sobie
poradzisz?
19 lis 19:22
52: Dzięki i myślę że tak jc to będę pisał
19 lis 19:29
52: razor wyszło mi coś takiego
1(x−4)+0(x+2)+0(z−1)=0
x−4=0
Dobrze ? Bo chyba nie zbyt,,.,
19 lis 19:34
52: ?
19 lis 19:51
52:
19 lis 20:41