Sprawdź czy funkcja jest parzysta czy nieparzysta.
miki: Sprawdź czy funkcja jest parzysta czy nieparzysta. PILNE f(x)=2x5−3x2+12
19 lis 18:14
52: Jakie są warunki na parzystość i nieparzystość funkcji >?
19 lis 18:15
miki: parzysta, jeżeli spełnia równanie f(x) = f(−x)\; (symetria względem zmiany znaku argumentu);
nieparzysta, jeżeli spełnia równanie f(−x) = −f(x)\; (symetria względem jednoczesnej zmiany
znaku argumentu i wartości funkcji).
19 lis 18:18
52: to do dzieła
oblicz f(−x) i −f(x) i sprawdzasz czy się zgadza
19 lis 18:19
Ola: F(x) =2×3 +5×
23 kwi 14:37