kombinatoryka
Joanna: w urnie są 2 kule białe i 3 czarne
dwaj chłopcy losują naprzemian po jednej kuli, bez zwracania.
jakie jest prawdopodobeństwo tego że ten który pierwszy zaczął wylosuje białą kulę jako
pierwszy?
19 lis 17:55
Joanna: help!
19 lis 18:01
Joanna: :(
19 lis 18:39
PW: Przepis jak zwykle ten sam:
1. Opisać zbiór zdarzeń elementarnych Ω i obliczyć ile ma elementów.
2. Opisać zbiór zdarzeń sprzyjających zdarzeniu określonemu w treści zadania i obliczyć ile ma
elementów.
3. Po stwierdzeniu, że można zastosować twierdzenie zwane klasyczną definicją
prawdopodobieństwa − zrobić to.
Zadanie jest łatwe, można je rozwiązać "na piechotę" − wypisując wszystkie możliwe zdarzenia.
Spróbuj zacząć od Ω.
19 lis 21:33
Kitty: Ω=5
Zdarzenia sprzyjające są 2
| | 2 | |
więc z def. prawdopodobieństwa to jest |
| czyli 40% |
| | 5 | |
20 lis 12:25
PW: Nigdy nie rozwiążesz poprawnie zadania z rachunku prawdopodobieństwa, jeżeli nie opiszesz
przestrzeni zdarzeń elementarnych Ω (nie zbudujesz modelu matematycznego).
Co ma znaczyć napis Ω = 5?
Ω jest liczbą 5?
Czy nie chciało Ci się napisać |Ω| = 5?
Zresztą to i tak nieprawda.
Zdarzenia elementarne to pięcioelementowe ciągi, których elementami są 2 elementy "b" i 3
elementy "c". Wypiszmy je:
(b, b, c, c, c)
(b, c, b, c, c)
(c, b, b, c, c)
(c, b, c, b, c)
(c, c, b, b, c)
(c, c, b, c, b)
....................
− już jest 6 ciągów, a jeszcze nie wieczór.
20 lis 18:40