równoległobok
mateusz:

jak obliczyć te boki ?

to jest równoległobok.
Połowa jednej z przekątnych wynosi 7,5
19 lis 17:42
mateusz: obliczyłem długośc tego czerwonego odcinka po lewej stronie − 5
√2
mam problem z tym górnym
19 lis 17:43
xyzstart: jaka odp?
19 lis 17:44
mateusz: nie znam odpowiedzi
19 lis 17:47
xyzstart: 7,5+7,5=15
15 do kwadratu= 5pierw. z 2 do kwadratu+b2
225−50=b2
b=5 pierwiastek z 7
19 lis 17:47
mateusz: ale tam nie ma kąta prostego
19 lis 17:50
mateusz: a może :
152 = 52+x2
i od x odejmę 5 ?
19 lis 17:54
mateusz: ?
19 lis 18:03
52: Napisz prawdziwe polecenie
19 lis 18:12
mateusz: wychodzi mi 10√2−5, dobrze?
19 lis 18:13
mateusz: Oblicz długości zaznaczonych odcinków. − to jest polecenie
19 lis 18:13
52:

Tak to wygląda ?
19 lis 18:14
mateusz: tak
19 lis 18:16
52: To z twierdzenia Pitagorasa obliczysz sobie x w ten sposób
(x+5)2+52=152
A drugi bok (y) tego równoległoboku obliczysz tak :
52+52=y2
19 lis 18:17
52: verstehen ?
19 lis 18:21
mateusz:

Y obliczyłem

a x mogę obliczyć tak:
x
2+5
2=15
2 ?
a poźniej
x−5 − szukany bok ?
19 lis 18:22
52: Możesz
19 lis 18:22
mateusz: bardzo dziękuję
pozdrawiam
19 lis 18:24
52: Nie ma problemu.
19 lis 18:26