kombinatoryka
zadanie: W ilu permutacjach liter słowa KANKAN zadne dwie sasiednie litery nie sa identyczne? (odp. 30)
1. Gdy jest tylko jedna para liter sasiednich identycznych tzn. np. KKANAN.
jest 5 mozliwosci ustawien tej pary, mamy 3 mozliwosci wyboru, ktora to litera bedzie w tej
parze oraz 2 mozliwosci ustawien 4 pozostalych liter (np.KKANAN lub KKNANA), czyli 2*3*5=30
2. Gdy sa tylko dwie pary liter sasiednich identycznych tzn. np KKNAAN.
sa 2 mozliwosci ustawien takich par(np. KKNAAN lub NKKNAA) oraz 6 mozliwosci ustawien z roznymi
literami , czyli 2*6=12
3. Wszystkie pary sasiaduja ze soba tzn. np. KKAANN. takich mozliwosci ich ustawien jest 3!=6.
Wszystkich jest: 30+12+6=48.
| | 6! | |
Mozliwych permutacji slowa KANKAN jest |
| =90 |
| | 2!*2!*2! | |
Ostatecznie 90−48=42.
gdzie jest blad?
19 lis 17:40
PW:
Trudno mi zrozumieć Twój sposób myślenia, dlatego nie wskażę błędu, lecz zaproponuję inne
rozumowanie.
Mamy do dyspozycji 6 miejsc. Ustawić dwie litery A tak, by nie sąsiadowały ze sobą to wskazać
dla nich miejsca, których numery różnią się o więcej niż 1, to znaczy wskazać jedną z 10 par:
(1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 5), (3, 6), (4, 6)
Tych samych wyborów możemy dokonać chcąc wskazać dla liter K miejsca o numerach różniących się
o więcej niż 1. To samo należy stwierdzić o numerach miejsc dla liter N.
Ustawienie wszystkich liter w sposób opisany w zadaniu wymaga więc wybrania trzech różnych par
spośród wymienionych 10 w ten sposób, aby w wybranych parach znalazły się wszystkie numery od
1 do 6.
Wybierać trzeba zatem:
{(1, 3), (2, 5), (4, 6)} lub {(1, 4), (2, 5), (3, 6)} lub {(1, 4), (2, 6), (3, 5)}
lub {(1, 5), (2, 4), (3, 6)} lub {(1, 6), (2, 4), (3, 5)}.
Każdy z wymienionych 5 zbiorów określa wybór miejsc zgodny z warunkami zadania, przy czym
pierwsza para oznacza miejsca dla liter A, druga para − miejsca dla liter K, trzecia − dla
liter N. Pary te można w każdym ze zbiorów zamieniać miejscami, zatem wsystkich ustawień
opisanych w zadaniu jest 5·3! = 30.
19 lis 19:16
zadanie: Dziekuje
19 lis 19:46