Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka
Monika: Przekrój stożka płaszczyzną zawierającą jego oś jest trójkątem równoramiennym o kącie między
ramionami 120 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
stożka, wiedząc, że jego objętość jest równa 27π cm³.
19 lis 17:31
Eta:

Z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o, 60
o, 90
o
l= 2H , r= H
√3
V= 27π
| | 1 | |
V= |
| πr2*H ⇒ πr2*H= 81π ⇒ r2*H=81 ⇒ 3H2*H=81 ⇒ H3=27 ⇒H=3 |
| | 3 | |
to
r= 3√3 i l= 6
P
c= πr(r+l) = ..............
9 gru 23:26
adi: π3√3(3√3+6)=27π+18√3
19 sty 14:41