szereg
Adam: Zbadaj zbieżność szeregu;
∞
∑n√n2+3
n=1
19 lis 16:42
Adam: up
19 lis 17:21
Krzysiek: sprawdź warunek konieczny
19 lis 17:32
Adam: No własnie mam problem, bo nie wiem jak policzyć z tego granicę....
19 lis 17:35
Saizou :
lim
n→∞n√n2+3=...
19 lis 17:36
Adam: Tak, bo należy policzyć granicę, żeby sprawdzić czy szereg jest zbieżny/rozbieżny ?
19 lis 17:39
Saizou :
Żeby szereg był zbieżny granica jego n−tego wyrazu musi być równa 0
19 lis 17:39
Adam: Rozumiem, ale mam problem z tą granicą nie wiem jak ją policzyć.
19 lis 17:48
Saizou : bierzesz się za szeregi bez granic
19 lis 17:49
Adam: No niestety takiej granicy nie umiem policzyć... Jeśli byłby to pierwiastek drugiego stopnia,to
nie było by problemu.
19 lis 17:50
Smieszek : bomba na ryj
19 lis 17:50
Adam: Znając życie będzie to z twierdzenia o trzech ciągach, którego nie lubię...
19 lis 17:52
Saizou :
np.
n√n2+3=n√n2(1+3/n2)=(n√n)2•n√1+3/n2→1, gdy n→∞
warunek koniczny zbieżności szeregu nie zachodzi
19 lis 17:52
Adam: No tak odnosząc się do tego warunku koniecznego, to chyba nie zawsze, kiedy granica jest równa
| | 1 | |
0, wtedy szereg jest zbieżny ? np. ∑ |
| |
| | n | |
19 lis 17:55
Adam: No to wcześniej tą granicę policzyłem podobnie, mógłbyś sprawdzić, czy taka forma jest
prawidłowa ?
http://imgur.com/lrTya3M
19 lis 17:57
Saizou :
warunek konieczny mówi nam że coś takiego musi zajść aby szereg był zbieżny, ale w żadne sposób
nie mówi na o tym że akurat jest zbieżny
19 lis 17:58
Saizou : zresztą jest to warunek konieczny a nie dostateczny na zbieżność
19 lis 18:00