układ równań
caryca: układ równań!
mam stwierdzić czy układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie, dokładnie dwa rozwiązania,
nieskończenie wiele czy wgl nie ma rozwiązań...
2x − 4y=5
−6x +12y = = − 15
19 lis 16:37
razor: pomnóż pierwsze równanie prze −3
19 lis 16:40
caryca: możliwe, że wyszło mi identycznie jak drugie równanie? i teraz dodaję stronami, tak?
19 lis 16:44
razor: tak, wniosek?
19 lis 16:44
caryca: czyli nie będzie rozwiązania jeśli się nie mylę
19 lis 16:47
razor: mylisz się, jest nieskończenie wiele rozwiązań