trójkąt.
pawlo:

oblicz x wiedząc że ramiona trójkąta równoramiennego mają długość 10 a kąty przy podstawie po
75'
19 lis 16:06
pawlo: pomoże ktoś?
19 lis 16:10
Krystek: | | 12x | |
z tw cosinusów lub |
| =cos75 |
| | 10 | |
19 lis 16:20
pawlo: (√6−√2)/2 = x/10
5(√6−√2)=x
tak?
19 lis 16:25
pawlo: a w odp do zadania mam że
a) x=4
b) x=5
c) x=4*√3
d) x= 6*√3
19 lis 16:27
pawlo: nie kumam o co chodzi...
19 lis 16:29
Krystek: cos75=cos(30+45}=
19 lis 16:30
pawlo: =cos(45)*cos(30)−sin(45)*sin(30).
po rozwiązaniu podstawieniu wartości otrzymuję:
(√6−√2):4
19 lis 16:36
janek: dzięki, nie wychodzi żadna z odpowiedzi −.−
19 lis 16:51
Krystek: 16.25 masz dobrze
19 lis 16:52
pawlo: wiem, tyle że żadna z odpowiedzi nie pasuje
19 lis 16:57