kombinatoryka
R21: ile jest cyfr 5 cyfrowych w których iloczyn jet równy 8. pomoże ktoś rozwiązać to zadanie?
bardzo bym prosił
19 lis 15:42
Foxal: 2*2*2*1*1
4*2*1*1*1
8*1*1*1*1
(3/5)+(2/5)+(1/5)+ itd.. nie pamietam jak to jest z tym symbolem newtona ale mozesz to
potraktowac jako skazowke
19 lis 15:47
Foxal: wskazowke
19 lis 15:47
Mila:
| | 5! | |
22211 − cyfry możesz ustawić na |
| =10sposobów (permutacje z powtórzeniami |
| | 3!*2! | |
| | 5! | |
42111− cyfry możesz ustawić na |
| = 20 sposobów |
| | 3! | |
| | 5! | |
81111−cyfry możesz ustawić na |
| = 5 sposobów |
| | 4! | |
10+20+5=35 liczb
19 lis 17:16