ciąg
zenon: Oblicz na dwa sposoby :
7 + 77 + 777 + 7777 + 77777
Pierwszym sposobem jest dodanie tego,ale nie mam pojęcia jaki jest drugi.
oraz taki przykład(jeden sposób)
3 + 33 + 333 + ... + 333...3 333...3 − n cyfr
i taki :
40 + 4040 + 404040 + ... + 4040...40 4040...40 − n grup(40)
19 lis 15:36
zenon: podbijam
19 lis 16:04
AS:
7 + 77 + ... + = 7*(1 + 11 + 111 +...) =
| 7 | | 7 | |
| *(9 + 99 + ...) = |
| *((10 − 1) + (100 − 1)) = |
| 9 | | 9 | |
| 7 | |
| *(10 + 102 + 103 + ...) − (1 + 1 + 1 +...) = |
| 9 | |
| 7 | |
| *((10 + 102 + 103 + ...) − n) |
| 9 | |
Sumę 10 + 10
2 + ... obliczyć jak sumę szeregu geometrycznego
19 lis 16:15