ciąg arytmetyczny
peero: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa Sn = 2n2 + 3n. Różnica tego ciągu
jest równa
a) r=2 b) r=4 c)r=9 d)r=14
19 lis 14:57
Hajtowy:
Policz:
a
1
a
2
r=a
2−a
1
19 lis 15:01
peero: skąd to a
1 i a
2 
?
19 lis 15:27
J :
a1 = S1
a2 = S2 − S1 ..
19 lis 15:29
AS:
n = 1 ; S1 = 5 ; a1 = 5
n = 2; S2 = 14; a2 = S2 − S1 = 9
n = 3; S3 = 27; a3 = S3 − S2 = 13
Szukane r = A2 − a1 = 9 − 5 = 4 ; r = a3 − a2 = 13 − 9 = 4
19 lis 15:36
peero: wielkie dzięki AS
19 lis 15:43