Liczby rzeczywiste
Józek: Podać przykłady liczb rzeczywistych, dla których nie zachodzą równości:
a) (x+y)2=x2 + y2
b) √x+y= √x+ √y
c) 1/x+y= 1/x + 1/y
d) √x2= x
e) x/y + u/v= (x+u)/y+v
f) sin2x= 2sinx
h) I x+y I= IxI + IyI
i) log2a/log2b= log2(a−b)
j) an * am= anm
Prosiłbym o jakies krótkie objaśnienie jak należy to liczyć a nie tylko same wyniki
19 lis 14:53
Józek: pomoże ktoś ?
19 lis 15:12
J :
a) x = 1, y = 1
b) x =1 , y = 1
c) x =1 ,y =2
d) x = −1
e) x= 1, y = 1, u = 1, v = 1
h) x = 1 , y = − 1
i) a = 0, b = 0
..tego się nie liczy ... pokazuje przykłady ...( sprawdź,że tak jest )
19 lis 15:25
Józek: nie rozumiem F i I i co bedzie w J ? to nie sa jedyne liczby które tu pasuja ? np. w C mogło by
byc x=1 y=3 ? z góry dzieki za pomoc
19 lis 15:49
J :
podać przykład .... tzn wystarczy podać jeden ...
f) sin90 ≠ sin45
i) nie istnieje log z 0
j) zawsze prawda
19 lis 15:53
J :
j) ..nie tak, ... m =1 , n = 2
19 lis 15:55
Józek: niech Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi !
19 lis 15:58