Iloczyn pierwiastków równania jest równy
caryca: iloczyn pierwiastków równania (x2 + 4)(x2 − 9) = 0 jest równy
A. −36
B. −9
C. 9
D. 36
19 lis 14:39
caryca: BARDZO PROSZĘ O POMOC, NIE WIEM JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ
19 lis 14:41
J :
pierwiastki: x = 3 lub x = − 3 ..ich iloczyn to ...
19 lis 14:43
caryca: czyli wychodzi na to, że będzie to odpowiedź B −9? i jak to rozpisać?
19 lis 14:47
J :
..równanie .. ⇔ (x2 − 9) = 0 ⇔ x = 3 lub x = − 3..
19 lis 14:48
agatkaka65: (x2+4)=0 − sprzeczność
x2−9=0 czyli x=3 i x=−3
3 razy −3 = −9
16 lut 18:19
ABC:
jeżeli w liczbach zespolonych to pierwiastki −3,3,−2i,2i , a iloczyn −36, zależy jak
interpretować treść, nie ma tam słów "rzeczywistych pierwiastków"
16 lut 18:43