równanie
menia: Liczba 2 jest pierwiastkiem równania; A 4X2−4X+1=0 B.X2+4=0 C X2−4X+4=0 D X2+4X+4=0
Prosze o rozwiazanie z wyjaśnienien jak to robic
16 lis 18:19
Ares:
podstaw za x =2 i ma wyjść 0 po lewej stronie
i podaj odp:
C)
16 lis 21:07
menia: NIEROZUMIEM
16 lis 22:40
Godzio: pierwiastek tzn miejsce zerowe
w tym wypadku (2,0) podstawiasz ten punkt do funkcji i obliczasz

, skoro jest to jedyne
rozwiązanie to Δ=0 więc
f(x)=a(x−2)
2 (postać iloczynowa dla Δ=0) wymnażamy
f(x)=ax
2−4ax+4 podstawiamy punkt (2,0)
0=4a−8a+4
0=−4a+4
0=−a+1
−1=a
a=1
funkcja przjmuje postać:
f(x)=x
2−4x+4
16 lis 22:48
Ares:
Co tu rozumieć?
jezeli liczba x = 2 jest pierwiastkiem równania to spełnia to równanie ,czyli lewa strona =
prawej
A: 4*22−4*2+1= 16 −8+1= 9 −−− nie spełanai bo L=9 P= 0
B: 22 +4= 4+4= 8 −−− nie spełnia , bo L= 8 P=0
C: 22−4*2+4= 4 −8+4= 0 −− spełnia , bo L=0 P=0 to L=P
czyli x = 2 jest pierwiastkiem tego równania
D: już sprawdź sama .....
16 lis 22:48
PsychoPatka02:
x3+9x=0
Ile jest pierwiastków tego równania ?
28 kwi 13:05